El Prat de Llobregat fou conegut, durant segles, com “el poble de les febres” ; nom genèric que comprenia malalties tals com el paludisme, la disentería, el tifus i les hepatitis; produïdes pels mosquits i l’aigua no potable. La manca total de condicions higièniques al delta del Llobregat, fins fa ben poc, va causar veritables estralls als nostres avantpassats, indefensos a mercè d´un medi hostil e inclement. Aquestes són petites històries d’aquella gent, marcada per la insalubritat, la pobresa, la incultura, la violencia, el treball i la suor pegada al cos, però sobretot, per un amor desmesurat cap aquesta terra.

dilluns, 11 de febrer del 2013

La granja model de la Ricarda (II)

Vista actual de la Granja de la Ricarda
OcàsLa Granja de la Ricarda va deixar de ser operativa cap als anys 30, després de més de vint anys de servei ininterromput. Resulta molt difícil establir una causa concreta, ja que com gairebé sempre passa, segurament seria una concatenació de diverses d'elles. Potser fos provocat per les contínues vagues en què es va veure embolicada, o potser per problemes de distribució ... Fos quina fos la causa, el cert és que a partir dels anys 30, la Casa de les Vaques va deixar de ser rendible i va tancar les seves grans portes de color verd fosc. La granja va continuar sent propietat de la família Bertrand fins als anys vuitanta. Durant més d'una dècada, aquelles magnífiques instal.lacions que abans havien estat considerades com a "Granja model" van ser utilitzades com a graner o magatzem d'útils i eines agrícoles.
A l'estiu de 1992 va ser adquirida per Aena (Aeroports Espanyols i Navegació Aèria), per tal d'albergar-hi un futur Museu de l'Associació d'Amics de l'Aeronàutica, encara que va estar a punt de desaparèixer, a causa d'un estrany incendi, el 30 juny 1993. Durant el període de temps que va estar en funcionament, la Granja de la Ricarda es va convertir en un lloc d'interès social, freqüentat per estudiants, esportistes, nobles, polítics o empresaris de maquinària agrícola, que van convertir aquesta finca en un punt de trobada social, pedagògic i polític.



Una nova vida, una nova funció
La Casa de les Vaques va veure amenaçada la seva supervivència en veure's afectada pel projecte d'ampliació de la pista principal de l'aeroport. I segurament, el seu destí hagués estat si més no incert, si no fos per que l'Ajuntament del Prat de Llobregat, acollint-se a la llei de Patrimoni Cultural Català de 1993, va declarar l'edifici com a "Bé cultural d'interès local". L'Ajuntament va negociar amb Aena la conservació dels elements arquitectònics més destacats. L'any 2006, Aena va encarregar a l'arquitecte Lluís Domènech, nét del modernista Domènech i Montaner, el projecte de desmuntatge, catalogació i emmagatzematge, dels elements més singulars de l'edifici, com ara l'estructura metàl.lica, la coberta i els elements decoratius de ceràmica.
El nou edifici reconstruït, amb una superfície d'uns 4.000 m2, tindrà caràcter pedagògic i lúdic. Albergarà un centre de divulgació del patrimoni cultural i natural del delta, amb exposicions itinerants i permanents, així com un restaurant i diferents seus d'entitats naturalistes. Els visitants podran conèixer les principals característiques del medi natural del delta del Llobregat (riu, llacunes, aiguamolls, pinedes i platja), de la seva rica agricultura i de les obres d'enginyeria hidràulica previstes o dutes a terme. Així mateix, el museu acollirà la reconstrucció de l'antic molí d'arròs de Ca l'Arana, que va ser desmuntat de la seva ubicació inicial, en una petita illa en la desembocadura del riu Llobregat i restaurat en una operació premiada per l'Associació del Museu de la Tècnica de Catalunya. Però, tot això serà a partir de l'any 2011.




(1). "La innovació tecnològica com a factor de reubicació de la producció làctia". Joan Ràfols Casamada.
(2). La Vanguardia. 1915.07.26. Pàg. 3.



Referencias:
-
www.elprat.cat/noticies. La granja de la Ricarda, acabada por fuera, a punto de llenarse. 8-10-09.
-
www.eleconomista.es. Reconstrucción Granja La Ricarda y Centro Aeronáutico costarán 6,7 millones. 29-11-07.
-
www.elperiodico.com. El Prat reconstruye la Ricarda como centro cultural y ecológico del delta.
-
www.3cat24.cat. El Prat de Llobregat recuperará la granja de la Ricarda com a centre d´interpretació del delta i tindrà un equipament dedicat a l´aeronàutica. 29-11-07.
-
www.blogcyl.patrimoniocasteillayleon.org. Segunda vida para la Ricarda y el molino de Ca l´Arana. 2-11-09.
-
www.es.wikipedia.org. El Prat de Llobregat.
-
www.laprotadeldelta.cat. Granja de la Ricarda.
- La Vanguardia. Vivir en Barcelona. Más trabas a la tercera pista. 21-06-1998.
- “La ramaderia a les portes de Barcelona: el cas del Baix Llobregat (1850-1930). Gemma Tribó Traveria.
- “La innovación tecnológica como factor de reubicación de la producción láctea. Juan Rafols Casamada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada